Gairebé tots hem hagut de bregar amb una multa de trànsit en algun moment de la nostra vida d'automobilista. Ja sigui per estacionament o excés de velocitat (la principal causa de multa a Espanya), alguna que una altra vegada ens ha tocat.
L'efecte dissuasori de les sancions sol ser eficaç, no obstant això entre el públic s'ha instal·lat la idea que els radars, zones blaves i altres zones verdes tenen un afany merament recaptador. I aquesta situació no la hi devem a la DGT, sinó als ajuntaments: són responsables del 75 % de les multes de trànsit que s'imposen a l'any.
Els municipis posen més multes que la DGT
La DGT és responsable del 15 % de les sancions imposades cada any, mentre que els ajuntaments són responsables del 75 % de les multes, deixant a altres entitats, com els serveis catalans i bascos de tràfic, el 10 % restant. Tampoc és que els ajuntaments es financin amb les multes, encara que poden ajudar en algunes ocasions a quadrar els comptes municipals.
De fet, dins del total d'ingressos, només en uns 12 municipis les receptes per multes suposen més de l'1 % dels ingressos. Tampoc hem d'oblidar que els municipis més petits no compten amb cossos de Policia Local pel que els ingressos per multes són inexistents. Encara així, a Espanya hi ha més d'1.500 municipis que expliquen als seus pressupostos de 2015 ingressos per infraccions de l'ordenança de circulació. Aquests municipis representen el 19% dels ajuntaments espanyols.
Províncies enfront de municipis
Així, encara que les Prefectures de Terol, Conca i Girona siguin les que més sancions imposen, no són les províncies on més multes es posen, doncs els municipis d'aquestes províncies -els pocs que posseeixen cossos de Policia Local-, no tenen grans ingressos per multes. Si prenem Girona com a exemple, una província amb un intens tràfic per ser una de les entrades a Espanya i pel pes del turisme en les localitats costaneres, veiem que els seus municipis amb prou feines compten amb ingressos per multes, la gran majoria d'ells, de fet, no poden comptar amb aquesta recaptació. Municipis com el del Castell-Platja d'Aro va recaptar poc més que 291.000 euros en multes en 2015, en un pressupost de 70 milions d'euros.
Si ens fixem en els municipis que més recapten, el de Sant Fost de Campsentelles, a Barcelona, és un dels més recaptadors. Així, va recaptar en 2015 un total de 650.000 euros en multes de trànsit, la qual cosa suposa el 2,42 % del seu pressupost anual. Li segueixen Arroyo de la Encomienda (Valladolid) amb més d'un milió d'euros recaptats -el 2.07 % del seu pressupost anual- i l'ajuntament d'Eivissa amb 2,5 milions d'euros, que van aportar així l'1,5 % del pressupost anual.
Grans ciutats
Òbviament, el pes dels grans municipis es deixa notar, però en contra de l'opinió pública generalitzada, els grans municipis no posen multes per afany recaptatori. I si existeix aquest afany, no és una operació molt rendible.
Només dues ciutats aconsegueixen un import significatiu: Granada amb gairebé 11 milions d'euros recaptats en multes obté l'1,23 % del seu pressupost i León, amb 5,3 milions d'euros (1,20 % del pressupost anual). Ni tan sols els més de 93 milions d'euros recaptats per Madrid en multes suposen una gran diferència en els seus comptes: representen el 0,63 % dels pressupostos. Barcelona està igual, amb més de 45 milions d'euros en multes, només aconsegueix el 0,52 % del seu pressupost.